Publiczne Przedszkole STOKROTKA w Dębnicy

Tutaj powinien być opis

Sałatka owocowa

W piątek przedszkolaki z grupy Motylków wspólnie ze swoimi wychowawczyniami przygotowały sałatkę owocową. Działanie to było podsumowaniem tygodnia tematycznego poświęconego warzywom i owocom.

Zarówno warzywa, jak i owoce zaliczane są do niezbędnych składników codziennej diety nie tylko najmłodszych, ale i dorosłych. Zawarte w nich witaminy i składniki mineralne mają korzystny wpływ na funkcjonowanie organizmu i chronią przed chorobami.

W potrawach przygotowywanych dla małych dzieci powinno się wykorzystywać przede wszystkim świeże warzywa sezonowe. W okresie zimowym z powodzeniem można sięgać po warzywa mrożone i przetwory. Codzienny jadłospis dziecka powinien uwzględniać zarówno warzywa surowe, jak i gotowane. Warto pamiętać, że warzywa gotowane w małej ilości wody lub na parze zachowują większą ilość składników odżywczych niż te poddane innym metodom obróbki cieplnej. W przypadku owoców najkorzystniejsze jest spożywanie świeżych i w formie nieprzetworzonej. Owoce, tak jak warzywa, powinno się spożywać przez cały rok, dlatego podczas zimy, gdy dostępność świeżych owoców jest ograniczona, można korzystać z mrożonek. Jedną z form podawania owoców są świeże soki bez dodatku cukru –jest to jednak alternatywa dla jednej porcji owoców. Gdy dziecku chce się pić, nie należy podawać mu soku – do zaspokojenia pragnienia powinna służyć wyłącznie woda.  W okresie letnim, szczególnie warto podawać dzieciom świeże warzywa i owoce – są dojrzałe i pełne witamin, a ich dostępność jest największa.